TFF logoFORUMS Meeting Point
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS



 

5. Forholdet Europe - USA # 4
Kapitel 3: Fremtiden - problemer der skal løses


Kapitel 4: Mulige fremtider i USA og Europa: Kan de bidrage til løsninger frem til 2025?

Mulige udviklinger for USA (1)

Mulige udviklinger for Europa/EU (2)

Mulige udviklinger i forholdet mellem dem begge (3)

Mulige udviklinger i forholdet mellem de to og resten af verden (4)

Diskussionstema 8

Kapitel 5: Efterord


Forslag til litteratur

 

 

Kapitel 3: Fremtiden - problemer der skal løses

Hvis vi bruger vores viden og forestillingsevne kan vi måske "se" ind i fremtiden. Vi véd ikke med sikkerhed hvordan den bliver, men hvis vi tænker rigtig meget på fremtidige muligheder, tendenser og begivenheder, så står vi bedre rustet overfor det, der rent faktisk sker. Den, der tænker - og lever - sig ind i mulige fremtider, bliver lidt mindre overrasket end andre og vil i processen også ofte få idéer til hvorledes vi kan og bør handle i nuet for at skabe den mest ønskværdige tilværelse i fremtiden.

I 1970-erne og 1980-erne var der stor interesse for at vurdere hvad fremtiden ville indebære, f.eks. i de internationalt berømte rapporter fra den såkaldte Romklubben. I Danmark fik vi et modspil, der sagde hvad vi selv burde gøre, skrevet af Niels Meyer, Villy Sørensen og Helveg Petersen, Oprør fra Midten. For 20 år siden udkom fremtidsforskerne Robert Jungks og Norbert Müllerts klassiker, Håndbog i fremtidsværksteder på Politisk Revys forlag. Siden da er interessen for fremtiden og for selv at skabe fremtiden aftaget. Mennesker føler en voksende magtesløshed hvad angår de "store" spørgsmål og verdens gang og mulige undergang. Man interesserer sig mere for det nære og overskuelige, f.eks. mere for kroppen og maden, for ny-religiøsitet og sub-kulturer og konsumtion og underholdning end for solidaritet med den globale samfundskrop, mulighederne for at andre kan spise sig mætte, for egentligt moralsk liv og politik, de store kulturers samspil og ægte skabende virksomhed.

"Udviklingen" er dog hverken en uafvendelig skæbne eller en damptromle. Udviklingen er summen af hvad vi alle gør og ikke gør på denne klode. Du og jeg, hver eneste af os spiller en rolle i skabelsen af fremtiden. Vi skal selvfølgelige være klar over, at vi heller ikke bare kan knipse med fingrene og få én bestemt fremtid til at blive virkelighed, blandt andet fordi vi ikke kan blive enige med alle andre om, hvad der er "det gode". De der nyder godt af verden som den er nu, finder forandringer farligere end at køre videre som hidtil. Altså har vi en masse konflikter - også globale - forude. Og derfor har vi brug for konfliktløsning, for vi har ikke råd til at konflikterne bliver til krig.

I afsnittene 2.1 til 2.7 har vi set på hvordan verden er. Nu skal vi til at lege med hvordan den kan tænkes at blive. Både verden som helhed og forholdet mellem USA og Europa kan blive såvel bedre som værre, ligesom Vestens forhold til resten af verden kan også blive bedre og værre. Vi må forstå fremtidens udvikling inden for et bredt spektrum: fra dys-topien, dvs. en fremtid som er mørk og destruktiv (= stedet ingen vil være), til u-topien, som er lys og håbefuld (= stedet, der er så godt at det næppe findes). Og det mest spændende er måske alt det, der ligger derimellem.

Der findes nogle metoder med hvilke man kan skabe spændende diskussioner om fremtiden. En af dem er såkaldte fremtidsværksteder, som du kan læse en glimrende fremstilling af fra "Utopiske Horisonter". Brug den i det følgende!

I dette afsnit støder Du nemlig på nogle spørgsmål, dilemmaer og måske provokerende udsagn om fremtiden. Derefter skal Du/I skal bruge alt, det vi har arbejdet med hidtil, og spille med disse elementer. Det virker sikkert lidt forvirrende, og jeg skal ikke påstå at der er en stor orden i det. Men det er der nu heller ikke i den store verden.

Nu kunne man fristes til bare at se på USA og EU og spørge, hvordan det vil gå med dem hver især og i forhold til hinanden. Men hér tager jeg udgangspunkt i noget ganske andet: systemers overlevelsesevne i forhold til ydre trusler, udfordringer, forstyrrelser og muligheder. Med andre ord, det jeg synes er interessant at få Dig til at tænke kreativt over er dette: tror Du/I at USA og EU har den fornødne vilje, evne, fleksibilitet og den intellektuelle og moralske kraft til at gøre noget ved de meget store problemer, menneskeheden i det globale samfund simpelthen skal finde løsninger på? Kan de arbejde sammen om det, eller bliver der stadig mere splittelse mellem dem? Er den ene af dem eller begge en del af nedenstående problemer eller er de en del af løsningen?

Det hér er selvfølgelig grænseoverskridende. Du skal arbejde med en problemstilling, der normalt ikke tages op i skoler, i medier eller i Folketinget. Læg mærke til at hverken Europa/EU eller USA siger at deres selvforståelse eller politik er til for at gøre vores fælles verden bedre. De vil - som alle andre - gøre tilværelsen bedre for sine egne borgere, for sig selv. For at opnå det har amerikanerne opbygget et militært og økonomisk globaliseret imperium (der kan være på retur). Og EU kører i disse år klart i retning af at blive ikke bare en økonomisk men også en militær stormagt, måske imperium på længere sigt, med eller mod USA's ønske og vilje.

Men er det godt for verden som helhed? Er der rigtigt, at hvis bare folk i Vest dominerer og holder orden samt selv har det godt, så er det også godt for mennesker i Asien, Afrika og Sydamerika? Eller er der indbyggede konflikter? Er det snarere sådan, at jo stærkere og rigere de to væsentligste enheder i Vest, USA og EU, bliver, jo mere kommer andre til at se skævt til os, jo mere vil de falde ned i fattigdom og en følelse af at blive ydmyget? Jo mere vil de for eksempel pønse på at bruge terror imod os? For at kunne arbejde med disse "store" problemer er det vigtigt at Du bruger både mine to artikler i temahæftet "Dialog eller Konfrontation?" og Bjarne Vestergaards undervisningsmateriale om konfliktforståelse og konfliktløsning. For nu skal vi hive diskussionen op på det dér - allersværeste - niveau: det globale. Vi skal se på verdenssamfundet som ét konfliktsystem. Og Europas og USA's roller i det. Først problemerne. Så kobler vi fantasien på og ser på fremtiden - nej på mulige fremtider.

 

 

De grundlæggende problemer, vi bare skal løse hvis alle skal overleve på langt sigt

 

1. Den stadigt voksende konflikt mellem rige og fattige indenfor og imellem lande og regioner

Menneskene i periferi-lande (P) tilhører ikke kun de fattige og marginaliserede gruppe (Pp), der er ustyrligt rige minoriteter, der har centrumpositioner (Pc) i økonomi og politik og har mere at gøre med rige i Nord/Vest (P) end andre i disse lande (Pc) har. Og der er Centrum-lande som i Vest (C), hvor der ikke bare er rige i centrum (Cc), men også store grupper af marginaliserede (Cp). F.eks. lever cirka 15% af amerikanerne under den statistisk definerede fattigdomsgrænse.

Karakteristisk for imperier er at Cc og Pc er tæt forbundne og udnytter/udbytter Cp og Pp til egen fordel; de tjener mere på samhandel og investeringer og på lån og bistand end de gør, mens de dårligst stillede i begge ender (Cp og Pp) ikke har noget samarbejde eller solidaritet. Kort sagt, del-og-hersk politiken. For at forstå dette kan tage udgangspunkt i menneskerettighederne. Iflg. FN dør hver dag unødvendigt omkring 50.000 kvinder og børn, fordi de mangler vand, mad, elementær medicin, sundhed og husly; kort sagt, det mest basale. Det er ét stort og systematisk brud på det der siges i FNs Deklaration om Menneskerettighederne, som du kan læse her. Læs blot Artikel 23 og 25, så ser du at vi har langt igen.

Positivt formuleret:
Kan vi lære at skrotte "vi-heroppe-og-de-dernede" tænkningen, der jo ligger til grund for megen undertrykkelse og pyramidale organisationer i økonomi, politik og kultur og skabe en mere harmonisk og ligeværdig verden hvor "få har for eget og færre for lidt," som Grundtvig udtrykte det? Kan vi skabe en verden hvor alle de forskellige slags menneskerettighederne tages alvorligt også de økonomiske?

 

2) Miljøproblemet: vores konflikt med naturen

Der er sket forbedringer i de sidste 20-30 år, men skønt nye teknologier og tanken om "holdbar udvikling" synes der at være en fundamental uforenelighed mellem permanent materiel vækst og belastningen på naturen og tempoet i udtømningen af natur- og energiressourcer, især rent vand og olie. Vi ser klimaforandringer, global opvarmning og arters stadigt hastigere uddøen. Nært forbundet hermed er de materielt rigeste landes afhængighed af adgang til knappe ressourcer som f.eks. olie.

Positivt formuleret:
Kan vi lære at leve og udvikles i bedre balance med andre levende væsener i stedet for at betragte resten af skaberværket som spisekammer for materielt umættelige mennesker? Kan de velstillede finde måder at leve på, der ikke forudsætter at andre, mindre velstillede, skal levere varen og selv blive fattigere?

 

3) Konflikten mellem befolkningstilvækst og forbrugstilvækst

Vi der bor i C-landene peger oftest på befolkningstilvæksten som det store problem, men vi glemmer, at de få i Centrum lægger beslag på så mange gange flere ressourcer end gennemsnitsmenneskene i Periferien.

Positivt formuleret:
"There is enough for everyone's need, but not for everyone's greed," som Gandhi træffende sagde. Så kan vi gøre noget ved grådigheden, det permanente krav om at de få skal have endnu mere selvom de mange så får endnu mindre? Og kan vi tage udgangspunkt i menneskers behov, materielle såvel som åndelige, og ikke kun i markedsøkonomiens individuelle nyttemaksimering?

 

4) Konflikten mellem fredelig udvikling og militarisme

Der er konflikterne mellem grundlæggende behovstilfredsstillelse og velfærd på den ene side og krigen, oprustningen, det militærindustrielle kompleks samt eksistensen og spredning af masseødelæggende våben, på den anden side.

Eksempel 1: For omkring 1% af verdens militærudgifter kunne vi sikre at ethvert barn har en skole at gå til. Eksempel 2: De syv millioner, der lever i Burundi, verdens tredje fattigste land, der netop er kommet ud af krig og folkemord, behøver 72 millioner dollars i humanitær bistand i 2004; USA bruger 1 milliard dollar per uge på at have 140.000 soldater i Irak. Eksempel 3: Få tænker vel over det, men der er en konstant 24-timers risiko for at atomvåben bliver brugt, enten per beslutning eller som følge af en teknisk eller menneskelig fejl. Mens en atomkrig kan slå klodens mennesker ihjel mange gange kan vi ikke tilvejebringe det allernødvendigste og derfor dør alt i alt mellem 60.000 og 100.000 mennesker unødvendigt hver dag. Det svarer til 30 x 11. september!

Positivt formuleret:
Kan vi lære at løse konflikter med mindre vold, kan vi afskaffe krigen som socialt accepteret institution og kan vi afskaffe de masseødelæggende, hvis brug ikke kan legitimeres af nogen tænkelig målsætning? Og vil vi derefter bruge nogle af de sparede midler til at fremme menneskelig udvikling?

 

5) Konflikten mellem de dominerende økonomiske og militære mekanisme og de politisk-demokratiske, sociale og kulturelle dimensioners underprioritering i globale processer

Det der kaldes globalisering drejer sig i hovedsagen om økonomi og, for USA's vedkommende, militær globalisering. De store koncerners og finansinstitutioners samt de militære ledere ser verden som ét system. Politikere, medier og de fleste mennesker ser mere "provinsielt" og opererer med landet eller staten og ikke hele verden som det vigtigste. (Se min artikel i temahæftet, side 4-9).

Positivt formuleret:
Kan vi skabe bedre ligevægt mellem de forskellige processer i verdenssamfundet? Kan vi gøre økonomi og militærmaskiner mindre dominerende og styrke menneskers reelle muligheder for deltagelse? Kan vi udvikle en global samhørigshedsfølelse hvor andre mennesker har lige værd og lige krav på respekt som vor egne landsmænd/-kvinder, noget jeg i stedet for globalisering kalder globalisme? Kan vestlig kultur give plads for andre kulturers rige bidrag så vi ikke blot får en "Vestlig-gørelse," men et åbent multikulturelt samfund i fredelig sameksistens?

 

6) Demokrati versus diktatur

Mens økonomiske og militære funktioner og teknologi fremtvinger stadigt færre og større enheder og mere standardisering, bliver det sværere at opretholde demokratiet, som jo netop forudsætter at den enkelte kan overskue problemerne, selv deltage og påvirke beslutningstagere. Da den menneskelige kapacitet ikke er ubegrænset, forudsætter dét at systemerne ikke er "umenneskeligt" store og at afstanden mellem mennesker og magthavere ikke er eller opleves som alt for lang.

Positivt formuleret:
Kan vi udvikle flere globale institutioner à la FN til varetagelse ikke bare af de nationale og inter-nationale men globale niveauer af vore problemer? Her tænker jeg ikke på en verdensregering - den ville sikkert hurtig blive forfærdeligt autoritær - derimod på fælles global-styring, konsultative processer og planlægning samt visionær ledelse af kvinder og mænd, der ikke er kun er heltidspolitikere og professionelle "managers." På engelsk taler man om governance snarere end om government. Kan vi bidrage til at der bliver mere direkte demokrati og ikke så meget formelt "spil" inden for rammerne af et repræsentativt demokrati, som mennesker ikke finder det umagen værd at engagere sig i? Kort sagt: Kan vi demokratisere demokratiet og gøre demokratiet lokalt, nationalt, regionalt og globalt?

 

7) Konflikten mellem det universelle og det specielle, mellem en-foldighed og mange-foldighed

Der er en tendens til at vi i Vest hele tiden skal ud at lære de andre hvordan de skal gøre og leve. Vi opfører os til stadighed som om vi var missionærer. Lande i Østeuropa og i den Tredje Verden får at vide, at de skal have vores markedsøkonomi, vores privatisering, vores valuta, vores måde at løse konflikter på (f.eks. gennem NATO-medlemsskab og ved at støtte militær intervention) og at vores opfattelse af hvorledes menneskerettighederne skal praktiseres er den eneste rigtige. De ser på vore TV-programmer og lærer om verden via vore nyhedsbureauer. De får faktisk ofte at vide, at de ikke skal tro at de har nogle alternativer - andet end det, at de naturligvis kan sige nej tak og derefter leve videre på stenalderniveau.

Alt dette bygger på forestillingen om at vore værdier skulle være bedre end alle andres. Det er faktisk det, statsminister Fogh Rasmussen har hævdet (se min artikel i temahæftet side 7).

Problemet er at andre synes, at vi gør vold på dem og deres livsforståelse, tolkninger og kultur. Og mon vi ville lytte, hvis nogen kom til Danmark - med eller uden sværd i hånd - fra andre kulturer og sagde, at vi skulle gøre sådan og sådan og blive som de ellers... Denne missionering kan være nok så velment, og det er sandt at Vesten har givet andre indbyggere i verden nogle gode ting. Men det mindsker verdens mangfoldighed, rigdom og muligheder. Mangfoldighed i menneskesamfundet er lige så vigtigt som mangfoldighed i naturen. Vi bliver fattigere hvis alle skal følge ét eneste skema. Og det uanset hvis skema det er!

Positivt formuleret:
Hvordan kan vi bedst bevare mange-foldigheden i verden men alligevel skabe en slags enhed, altså enhed i mange-foldighed i stedet for i en-foldighed? Hvad skal vi lære for at have det godt med, at der er nogen, der tænker helt anderledes end vi? Hvordan kan vi opnå noget af det, dette projekt handler om: dialog i stedet for konfrontation, fredelig sameksistens i stedet for krig? Fællesskabsfølelse med hele menneskeheden uden at den skal blive ensartet og leve ensformigt?

 

8) Konflikten mellem magt og visdom

I 1964 sagde Martin Luther King Jr., da han modtog Nobels Fredspris: "Vores videnskabelige magt er løbet fra vores åndelige magt. Derfor har vi styrede missiler og ustyrede mænd." E. F. Schumacher, der blandt andet er kendt for bogen "Småt er Smukt" om buddhistisk økonomi siger et sted at "vi er nu kloge og véd så meget, at vi slet ikke kan klare os uden visdom." Begge peger på diskrepansen mellem hvad vi teknisk-videnskabeligt kan og graden af klogskab og menneskelig modenhed hvormed vi bruger den.

Positivt formuleret:
Kan vi ændre fremtidens "udvikling," så der bliver bedre balance mellem det materielle og det åndelige, mellem den tekniske ("hårde") magt og den intuitive-indfølende ("bløde") magt? Kan vi tænke os at der er ting, vi teknisk kan gøre fremover - f.eks. at skabe "mennesker" ved manipulation - men beslutter os for at vi ikke bør gøre? Kan vi udvikle et uddannelsessystem og et politisk system, der tiltrækker kloge og visionære snarere end magtlystne karriere-mennesker?

Altså otte vigtige problemer, blandt mange flere, som verden i fællesskab står overfor. Måske synes du den er mangelfuld, fordi der intet står om f.eks. terrorismen og krigen mod den, om Irak, Nordkorea, EU-hær eller dansk kulturkamp. Men disse specifikke problemer ligger naturligvis gemt i et eller flere af de otte problemer.

 

 

 

Kapitel 4: Mulige fremtider i USA og Europa: Kan de bidrage til løsninger frem til 2025?

 

Hér er det så, at Du/I kobler fantasien på og bruger alt det, vi har arbejdet med i kapitlerne 1-3. Brug al kundskaben om USA og Europa. Tag derefter et eller to af de otte problemer vi lige har nævnt og drøft under hvilke fremtidsbetingelser - scenarier - der er størst chance for at vi får løst problemerne og konflikterne til fordel for hele verden!

Rent logisk kan vi se på hvad der måske vil ske med USA, med Europa/EU, med forholdet mellem dem og endelig hvordan det kan tænkes at gå i resten af verden i forhold til USA og Europa, altså fire dimensioner. For hver af dem er der så nogle mulige eller tænkelige fremtider.

 

Mulige udviklinger for USA (1)

 

USA 1: Krig og konfrontation

Efter Irak fører man krig mod flere andre stater og økonomien bliver meget anstrengt som følge af den stadigt større kamp mod terrorisme og alt andet "ondt". Udviklingen begynder at gå i fascistisk retning. (Fascisme forklares hér. Eventuelt kaster USA atomvåben et eller andet sted. Man isolerer sig og blæser på hvad andre synes. Stærk konflikt med Europa, der ikke kan følge USA i dette. NATO opløses.

 

USA 2: Nedgang og tilpasning

Imperiet slår revner pga. voksende selvbevidsthed rundt om i verden; man tvinges til at forlade Irak som taber og kan ikke holde styr på alle baser. Ledelsen indser at USA må skrumpe ind til stort set at være republikken USA og ikke et globalt imperium. Euroen bliver international valuta efter dollaren.

 

USA 3: Opgang og tilpasning

Amerikanerne stemmer for en ledelse, der er meget anderledes end den nuværende. Økonomien går noget op, man trækker sig successivt tilbage fra sit imperium, landets ulandsbistand vokser, man forsøger at reparere forhold, som er blevet anstrengte efter krigen mod terrorismen. Helhjertet støtte til internationale organisation, herunder FN, og til folkeretten.

 

USA 4: Fred

En ny ledelse kommer til magten og viser at USA atter kan gen-opfinde sig selv; man bliver en respekteret magt i verden med en vision om fredelig sameksistens, man siger undskyld for tidligere tiders synder, støtter FN på en helt ny måde og referer til folkeret og til landets ikkevoldelige tradition, som f.eks. Martin Luther King Jr. USA satser på politisk snarere end militær konfliktløsning og bliver atter ledermodel og ideal for mange, specielt unge, ude i verden.

 

USA 5: Noget uforudsigeligt sker

Ny terrorhandling mod USA, et atomkraftværk beskadiges og mange tusinde dør. CIA kupper den siddende præsident og militær-regime indføres. Man truer EU med krig.

 

Mulige udviklinger for Europa/EU (2)

 

Europa 1: Ny politisk kraftsamling

EU's nuværende 15 og de 10 nye medlemslande smelter hurtigt sammen (horisontal integration). De bliver desuden overraskende hurtigt enige på en række politikområder (vertikal integration). EU bliver politisk stærk og selvbevidst. Fælles udenrigs- og forsvarspolitik. Men tanken om en fælles EU-hær forbliver dog et smertensbarn.

 

Europa 2: Politisk og militær styrke

Samme som Europa 1 men hér kommer der en fælles udenrigspolitik og et stærkt fælles EU-forsvar, der nok koster europæerne meget, men også gør det uafhængigt af USA's teknologi. EU-landene vedtager en Uafhængighedsdeklaration ifølge hvilken USA ikke kan have baser noget sted og man forbyder USA at aflytte telefoner, faxer og e-mail i det såkaldte Echelon-system. Alt dette tolkes som en provokation i USA.

 

Europa 3: Balkansk ballade

Kosovo gøres selvstændigt og serberne forlader derpå Bosnien. Nyt kaos dér og i Makedonien hvor albanerne også vil have en selvstændig del. Hvis det sker inden for 5 år, hvad vil EU så stille op? Kalde på USA eller…

 

Europa 4: En ny freds-stormagt, et alternativ til USA's magtpolitik

Der bliver faktisk en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, men den bygger først og fremmest på et samarbejde med FN og på ikkevoldelige konfliktløsning og fredsundervisning i Europas skoler. Man opretter et EU Fredsakademi. Man satser mest af alt på fred og mellemfolkelig forståelse med den arabiske verden og giver tifold mere uegennyttig bistand til Afrika og vender udviklingen dér til afrikanernes fordel. I det hele taget forsøger man at blive et alternativ til det stadigt mere militante USA, en ny type fredens supermagt.

 

Europa 5: Indre splid, et Europa delt i 4 klasser

Store gamle EU-lande som Frankrig og Tyskland kører i stigende grad deres eget løb (Klasse 1). Mellemstore og små EU-lande (Klasse 2) føler sig tilsidesat og får kun lidt indflydelse. De nye medlemmer fra Østeuropa bliver som hunde i de andres spil kegler (Klasse 3) og der er dem, der slet ikke kommer ind og heller ikke er velkomne i NATO (Klasse 4). Tyrkiet forbliver et åbent spørgsmål, og alle vender Rusland ryggen. I praksis er det bare "Union" for de stærkeste og frustrationen hos befolkningerne vokser.

 

Europa 6: Ydre tryk - EU falder langsomt men sikkert fra hinanden

Indre splid, økonomiske problemer, "Fæstning Europa" lukker sig om sig selv, eventuelt alvorlige konflikter inden for selve EU mellem lande, der vil en militant politik overfor omverden og dem, der mener at EU skal blive en ny partner for alle i verden. USA spiller nogle stater ud mod andre, f.eks. England mod resten. USA forhindrer at EU opnår nævneværdig militærstyrke ved at nægte militærindustrielt samarbejde. EU udsættes for en serie alvorlige terrorangreb.

 

 

Mulige udviklinger i forholdet mellem dem begge (3)

 

USA/Europa 1: Fælles fodslag for fred

Amerikanere og europæere indser at alle forsøg på at kontrollere resten af verden med militære midler bare får modstanden - og terrorismen - til at vokse. De påbegynder derfor et samarbejde om hvordan de bedst kan samarbejde med hele verden om en ny verdensorden og stiller f.eks. betydelige ressourcer til rådighed for FN.

 

USA/Europa 2: Politisk konfrontation

USA og Europa glider fra hinanden og selv de økonomiske forbindelser bliver svagere, USA forlader NATO og EU overtager resterne og ruster voldsomt op for at balancere et stadigt mere militaristisk USA. EU skaber stadig mere fælles forståelse med både Rusland, Kina og Mellemøsten, mens USA's forhold til dem bliver mere anstrengt og konfrontativt.

 

USA/Europa 3: Krig

Flere omstændigheder ude i verden samt et terrorangreb på USA får USA til at føle sig endnu mere alene i verden. EU er blevet en både økonomisk og militær stormagt, dog ikke nær så stærkt som USA militært. I en stadig mere fjendtligt sindet verden - hvor f.eks. Israel også bliver truet - kræver USA at Europa stiller sig loyalt på dets side og truer med angreb på det "svage" gamle Europa hvis man ikke får det. Europæerne forsøger at bygge en alliance med Rusland men opdager for sent at Washington mente det alvorligt.

 

 

Mulige udviklinger i forholdet mellem de to og resten af verden (4)

 

Forhold 1: Kina bliver den store magt at regne med

Over en række år skaber Kina en meget stærk økonomisk vækst og en vis demokratisering. Det opruster ikke mindst i lyset af at USA-Nordkorea-konflikten bare vokser og truer med at blive til atomkrig. Kina få omtrent samme indflydelse pga. penge og andre former for magt som USA har i dag, mens USA's magt daler.

 

Forhold 2: Occidenten versus Orienten - ny Kold krig

Stort set alle, der ikke tilhører Occidenten (Vesten) - og det vil sige i hovedsagen USA og EU - gør mere eller mindre fælles sag mod Vesten. Kina, Indien og Rusland går sammen, Japan og Sydkorea bryder med USA. Stærke ledere i Tredje Verdens-lande, der også har ressourcer som Vest behøver, lukker af og drejer om for hanerne. Der bliver koldere i verden, en ny polarisering, men ikke nødvendigvis krig - som der heller ikke blev det mellem USA-NATO og Sovjetunionen-Warszawapagten.

 

Forhold 3: Den nye kolde krig bliver varm

Flere lande erhverver atomvåben, fordi det er "det eneste Vestens ledere kan forstå". I et eller andet brændpunkt, f.eks. i Mellemøsten eller Nordkorea, udbryder der krig. USA ser sine interesser truet og reagerer med det, det endnu er bedst i verden til: militært angreb og eventuelt brug af atomvåben. EU trækkes ind mod sin vilje - eller med, afhængigt af om dets interesser er truede også.

 

Forhold 4: Imperiefred

USA og EU kommer fremover til at have så stor kombineret økonomisk, politisk, kulturel og militær styrke, at de fleste folkeslag og lande rundt om i verden må underordne sig, nogle med og andre mod deres vilje. Globaliseringen lykkes altså i den forstand at resten af verden bliver trukket ind i og underordnet den vestlige verdens lederskab. Verdensøkonomien integreres og der bliver flere der har det godt, men millioner vil stadig dø, lide og udføre lavtlønsarbejde for at den imperiale fred kan fastholdes.

 

Forhold 5: Ny verdensorden - en ny renæssancetid

På grund af en række heldige begivenheder og udviklingstendenser samt en voksende bevidsthed om at vi er én fælles familie på kloden mindsker polariseringen og derfor behovet for at beskytte sig med våben. Flere lande og regioner samvirker i forskellige økonomier og politiske systemer. Den åndelige og kulturelle sfære bliver lige så fremtrædende som penge, politik og våben.

Nye internationale organisationer bygges op, FN reformeres og bliver - i samarbejde med et helt nyt Sikkerhedsråd og organisationer for Global Kultur, Bærbar Udvikling og Fremtidige Generationer - det centrale indslag i et globalt demokrati. Vi bruger elektronik til globale afstemninger, vi får dialoger og forhandling i stedet for besættelser. Den der prædiker vold vækker samme reaktioner som en pædofil eller kannibal. Stadigt flere bliver materielt bedre stillet, de sultne mættes, de syge bliver raske, ingen dør fordi de mangler det mest grundlæggende. Der indføres f.eks. kvoter for hvor meget hver verdensdel kan bruge af verdens ressourcer og der bliver et par årtier af positiv særbehandling af de dårligst stillede, så de kan deltage på en helt ny måde. Og, og...

 

 

Diskussionstema 8

Afsluttende opgave!

Vælg ét scenarie for i hvert af de fire kategorier, det Du synes er mest sandsynligt eller mest interessant at arbejde med vedrørende USA, EU, deres indbyrdes forhold og deres forhold til resten af verden.

På den måde kan du sammenstille en "profil" af verdens mulige udvikling.

Vælg så et eller to af de otte problemer, der skal løses, og som vi har oplistet i kapitel 3. Er der håb om at den globale fremtidsprofil, Du har, kan løse problemerne?

Hvis ikke, hvilken anden profil kan så? Er det USA, EU, deres forhold eller resten af verden, der først og fremmest skal ændres på for at vi kan få problemet løst?

 

 
Ville Du læse her nu
hvis Du ikke havde nytte af det?
Få flere kvalitets-artikler fra TFF i fremtiden

Kapitel 5: Efterord

Ja, hvordan kommer det mon til at gå? Selvom der er mange truende perspektiver så véd vi på den anden side heller ikke, at det ikke kan komme til efterhånden at gå bedre med verden. Hvis vi derimod giver op, vokser risikoen for at det faktisk går skævt.

Mennesker har en utrolig modstandskraft og kreativitet. Det har jeg oplevet mange gange i krigsområder, hvor de lokale støtter hinanden og står sammen mod deres egne og de andre lederes inhumane krigspolitik. Lidt af det gå-påmod kan vi nok også bruge i fredstid. Den relative fred, vi oplever her i vores privilegerede del af verden, er jo faktisk en mulighed, en chance. Lad os gribe den og bruge det demokrati og den tryghed og uddannelse, vi har, til at arbejde for en fredeligere og mere retfærdig verden.

Og så er vi altså ved vejs ende. Ikke enden på verden, men på denne mini-uddannelse i global konflikthåndtering med fokus på Europa og USA. Hvis du sammenligner dette undervisningsmateriale med Bjarne Vestergaards vil du se, at vi faktisk har benyttet konflikttrekanten og mange af de andre redskaber. Vi har set på de forskellige elementer i konflikterne mellem Europa og USA. Vi har set meget på begges militære, kulturelle og økonomiske adfærd. Og vi har set på hvorledes de opfatter sig selv og den anden side. Altså A-B-C.

Vi har dernæst forsøgt at se lidt ind i fremtiden. Og det er jo dét konflikthåndtering og konfliktløsning egentlig handler om: hvordan kan vi få parterne til at se en fremtid i hvilken de begge har det acceptabelt og lever i fredelig sameksistens, enten sammen i ét system eller som gode naboer i hvert sit.

Det er lige netop dér vi finder den store forskel mellem de små konflikter mellem mennesker, kommuner og stater og de store på verdensplan. På lavere niveauer kan vi altid vælge at se os selv som naboer, eventuelt adskilte med et hegn. Vi kan også skilles og gå hver til sit. Det er lige netop dét, vi ikke kan på det globale niveau. Vi er enten sammen på kloden eller også går vi alle under - før eller senere, langsomt eller med et brag. Der er kun ét system. I og med at vores teknologi, vore våben og vore økonomiske transaktioner har fået global rækkevidde, så er der meget lidt vi kan gøre uden at det overskrider landegrænser og har globale konsekvenser. Ingen kan smække med døren og forlade den fælles menneskehed. Der er ingen steder at rejse til - endnu da. Verden er faktisk blevet mindre og…Du kan ikke stikke af fra den!

At forstå dét er globalisme til forskel fra globaliseringen. Vi er ikke hinandens spisekamre og affaldsstationer. Alt hvad vi gør påvirker "de andre" og kommer som en boomerang tilbage til os selv. Det gælder forureningen såvel som krigens gru og terrorismen. Hvis vi bare ruster op mod fjenderne, vil de føle sig truet og ruste op mod os. En dag vil de bruge deres våben mod os; en dag vil Naturen slå tilbage. Faktisk kan man sige at fjenden: det er os selv. Vi er vore egne værste fjender, hvis vi ikke indser det i tide. Vi kan vælge at blive hinandens - og klodens - bedste venner. Og kommende generationers.

Jeg skal ikke spå om hvad der vil ske med Europa og USA. Men jeg er sikker på at deres - vores - fremtid afhænger af hvor gode vi europæere og amerikanerne er til at fremme en fælles global bevidsthed og acceptere samspil med og ikke dominans over resten af menneskeheden. USA og Europa har sådanne ressourcer at vi kan tænke globalt. Vi kan gå i spidsen for en ny global orden, politik, økonomi og en ny global etik. Hvis vi bare kører videre som hidtil vil netop disse to, USA og Europa, også være dem, der kan bidrage mest til at det hele til at bryde sammen i kaos og krig. Fordi vi har så relativt megen magt har vi også relativt meget ansvar.

Og vi kan vælge. Udviklingen, fremtiden, skaber vi selv. Også Du og jeg.

 

PS

Jeg er meget interesseret i få Din kritik, positive synspunkter og forslag til forbedringer af dette materiale.
Send dem til TFF@transnational.org - og brug i øvrigt www.transnational.org som ét af de forhåbentlig mange steder, som kan hjælpe Dig til at forstå det internationale samfund.

 

Arbejdet med dette materiale afsluttet 1. februar 2004.

 

 

Forslag til litteratur

Se først henvisningerne efter mine artikler i temahæftet "Dialog eller konfrontation?". Denne liste er måske mest for lærere.

 

Om USA

Samfundet & historien

Peter N. Carroll & David W. Noble, The Free and the Unfree. A New History of the United States, Penguin 1977.

Howard Zinn, A People's History of the United States. Longman 1980.

Andrew Hacker, Two Nations. Black and White, Separate, Hostile and Unequal, Charles Schribner's Sons, 1992.

Michael Moore's bøger.

Göran Rosenberg, Friare kan ingen vara. Den amerikanska idén från revolution til Reagan, Norstedt, Stockhom 1991.

Seymor Martin Lipset, American Exceptionalism. A Double-Edged Sword, WW. Norton & Company, 1996.

Clayborne Carson, ed, The Autobiography of Martin Luther King, Jr., Warner Books 1998.

Editors of Beliefnet, From the Ashes. A Spiritual Response to the Attack on America, Rodale, 2001.

Bob Woodward, Bush at War, Simon & Schuster, 2002.

Greg Palast, The Best Democracy Money Can Buy, Pluto Press, 2002.

Enrique Dussel, The Invention of the Americas. Eclipse of "the Other" and the Myth of Modernity, Continuum, 1995.

Carl Pedersen, Den sårbare nation. Aschehoug, 2002.

Kim Bildsøe Lassen, Frihed og retfærdighed for alle. Rosinante, 2002.

Mark Hertsgaard, Forklaring på Amerika. Centrum, 2002

 

USA's internationale rolle

J.J. Servan-Schreiber, Den amerikanske udfordring, Gyldendal 1968.

Robert Baer, See No Evil. The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism, Crown Publishers, 2002.

Michael Parenti, Dirty Truths. Reflections on Politics, Media, Ideology, Conspiracy, Ethnic Life and Class Power, Cuty Light Books, 1996.

Jan Øberg, Forudsigelig fiasko. Konflikten med Irak og Danmarks rolle som besættelsesmagt, Tiderne Skifter, maj 2004.

Robert S. NcNamara and James G. Blight, Wilson's Ghost. Reducing the Risk of Conflict, Killing, and Catastrophe in the 21st Century, Public Affairs, 2001.

Chalmers Johnson, Blowback. The Costs and Consequences of American Empire, Henry Holt & Comp, 2000.

Michael Hunt, Ideology and US Foreign Policy, Yale University Press, 1987.

William Blum, Rogue State. A Guide to the World's Only Super Power, Common Courage Press, 2000.

 

USA's vigende internationale magt

Earl Ravenal, Never Again. Learning from America's Foreign Policy Failures, Temple University Press, Philadelphia 1978

The Business Week Team, The Decline of US Power, Houghton Mifflin Company, 1980.

Andrew L. Shapiro, We're Number One. Where American Stands - and Falls - in the News World Order, Vintage Books, 1992.

Paul Kennedy, The Rise and Fall of the Great Powers. Economic Change and Military Conflict from 1500 to 2000, Random House 1987.

 

Om Europa og EU

Ulrich Duchrow, Europe in the World System 1492-1992. Is Justice Possible? World Council of Churches 1992.

John Laughland, The Tainted Source. The Undemocratic Origins of the European Idea, Warner Books, 1997.

David Buchan, Europe. The Strange Superpower, Dartmouth 1993.

Johan Galtung, EF. En Supermagt i Verdenssamfundet, Christian Ejlers's forlag, 1972

Per Gahrton, EU inför 2000-talet, Militær Supermakt eller Europeisk Fredsfaktor? Ordfronts forlag, Stockholm 1995.

Johannes Sløk, Europas Sjæl. Centrum 1994.

Peter L. Vesterdorf, Demokrati uden grænser. En bog om demokrati og Den europæiske Union, Fremad, 1994.

 

Om globalteori, globalisering og makrohistorie

Johan Galtung & Sohail Inayatullah, eds) Macrohistory and Macrohistorians. Perspectives on Individual, Social and Civilizational Change, Praeger, 1997.

Arnold Toynbee, Civilization on Trial and the World and the West, Meridian Books, 1953.

John Pilger, Hidden Agendas. Vintage, 1998.

John Baylis and Steve Smith, The Globalization of World Politics, An Introduction to International Relations, Oxford University Press, 1997.

 

Om alternativ økonomi

Herman E. Daly, Beyond Growth. The Economics of Sustainable Development, Beacon Press, 1996.

Hazel Henderson, Building a Win-Win World. Life Beyond Global Economic Warfare, Berrett-Koehler Publishers, 1996.

Kamran Mofid, Globalisation for the Common Good, Shepheard-Walwyn, 2002.

 

Om Fremtiden, Ikkevold og Håb

Robert Jungk & Norbert Müller, Håndbog i fremtidsværksteder, Politisk Revy, 1981.

David Krieger, ed, Hope in a Dark Time. Reflections on Humanity's Future, Capra Press 2003.

Paul Hawken, James Ogilvy, Peter Schwarts, Seven Tomorrows, Bantam Books 1982.

Arne Næss, Gandhi, Natur och Kultur, 2000.

Scott A. Hunt, The Future of Peace. On the front lines with the world's greatest peacemakers, Harpers, 2002.

Krishna Mallick and Doris Hunter, eds, An Anthology of Nonviolence. Historical and Contemporary Voices, Greenwood Press, 2002.

Johan Galtung, Man skal spå om Fremtiden, Christian Ejlers' forlag, 1980.

Bertrand Russell, Has Man a Future? Spokesman 2001 (orig 1961).

Willis Harman, An Incomplete Guide to the Future, Norton & Company, 1979.

Daisaku Ikeda, Verden er til for dig at forandre, København 2004.

 

Øvrige

Jonathan Power, Som vand på en sten. Historien om Amnesty International, Informations forlag 2003.

Thomas Hylland Eriksen, Bag fjendebilledet. Islam og verden efter den 11. september, Informations forlag, 2002.

David Loy, A Buddhist History of the West. Studies in Lack, State University of New York Press, 2002.

 

Nyheder, aviser, nyhedbureauer, tidsskrifter mm

TNN - The Transnational News Navigator
Hjemmeside med stort set alle relevante aviser, nyhedsbureauer, internationale organisationers nyheder samt uge-, måned- og kvartalstidsskrifter verden rundt. De er på engelsk og på nordiske sprog og de dækker - hvilket er unikt - mainstream kilder såvel som såkaldt alternative.

 

Europa og USA - Del 3

 

Tilbage til første side

 

 

© TFF & forfatteren 2004.

Det er forbudt at trykke, kopiere eller på anden måde mangfoldiggøre dette materiale uden forudgående tilladelse fra TFF.    

 

 

mail
Fortæl en anden om denne artikel

Send to:

From:

Message and your name

 

 

 

S P E C I A L S & F O R U M S

Iraq Forum

Gandhi & India

Burundi Forum

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

EU conflict-management

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Basic menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2004