TFF logoFORUMS Meeting Point
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS



 

3. Forholdet Europe - USA # 2

Kapitel 2: Forskellige sider af Europa og USA

 

2.1 Hvor forskelligt opfatter vi hinanden?
Diskussionstemaer 1

2.2 Hvordan ligner USA og Europa hinanden?
Diskussionstemaer 2

2.3 Europas og USA's positioner i verdenssamfundet
Diskussionstemaer 3

2.4 Politisk legitimitet
Diskussionstemaer 4

 

2.1 Hvor forskelligt opfatter vi hinanden?

Forfatteren Susan Sontag er tredjegenerations amerikaner af polsk og litauisk, jødisk herkomst og født to uger før Hitler kom til magten. Hun voksede op i Arizona og Californien, "langt fra Tyskland, men hele min barndom blev jaget af Tyskland," som hun siger. I forbindelse med at hun i efteråret 2003 modtog de tyske boghandleres fredspris, holdt hun en tale i Berlin. Heri siger hun blandt andet:

"Der har altid været en latent modsætning mellem Europa og USA, mindst lige så tvetydig som denne mellem forældre og børn. USA er et ny-europæisk land, som indtil for nylig i hovedsagen var befolket af europæere. Og dog er det altid forskellene, der har slået den opmærksomme europæiske observatører. Det gælder Alexis de Tocqueville, som besøgte den unge nation i 1831 og vendte hjem til Frankrig for at skrive bogen Demokrati i USA, som stadig - godt 170 år senere - er den bedste bog skrevet om mit land. Og det gælder D.H. Lawrence som for 80 år siden skrev den mest interessante bog nogensinde om amerikansk kultur, nemlig hans både indflydelsesrige og vrede Studier i Klassisk Amerikansk Litteratur. De forstod begge at Amerika, Europas barn, var på vej til at blive eller allerede var blevet Europas modstykke.

Rom og Athen. Mars og Venus. Forfatterne til nylige, populære fremstillinger fremholder den idé, at der er et uundgåeligt sammenstød mellem europæiske og amerikanske værdier og interesser. [Se mere om dette i Niels Bjerre-Poulsens og Mads Fugledes artikel i temahæftet s. 9-13, især om Robert Kagans bog]…Det drejer sig om amerikansk uskyldighed versus europæisk sofistikation; amerikansk pragmatisme og europæiske intellektualisering; amerikansk energi og europæisk verdenstræthed; amerikansk naivitet eller godtroenhed og europæisk kynisme, amerikansk godhjertethed og europæisk nag; om amerikansk moralisme og den europæiske kunst at kompromisse. Vi kender melodien…

Vi kan lave en anden koreografi for de to, og det har folk gjort i de to seneste tumultagtige århundreder. Europa-entusiaster kan bruge modsætningen til at identificere Amerika med kommercielt dreven barbari og Europa med højkultur, mens euro-fober kan trække på det færdiglavede synspunkt, at Amerika står for idealisme og åbenhed og demokrati, mens Europa blot er svagt, snobbet og forfinet. Tocqueville og Lawrence så imidlertid noget voldsommere: ikke bare en uafhængighedserklæring, men en permanent underminering og slutteligt drab på europæiske værdier og europæisk magt. "Du kan aldrig få en ny ting uden at ødelægge en gammel," skrev Lawrence. "Europa var tilfældigvis den gamle ting. Amerika skulle blive den nye ting. Den nye betyder det gamles død."…

 

Derpå filosoferer Susan Sontag over krigen som sådan og over at det er krigens logik, der ligger under det amerikansk-europæiske forhold:

 

"Alle moderne krige bliver præsenteret i termer af sammenstød mellem civilisationer også når de rent faktisk handler om traditionelle ting som at få fat på et større territorium eller få adgang til ressourcer. Disse sammenstød mellem civilisationer, disse kulturkrige, handler om at parterne ser sig selv som højerestående og de andre som barbarer. Fjenden bliver uvægerligt til trussel mod "vor måde at leve på," en hedning, en vanhellig, en forurener, der nedsmudser vore højere og bedre værdier. [Se hvad jeg skriver om kulturkamp, også i dansk udgave, i temahæftet side 7]. Den aktuelle krig mod den meget reelle trussel fra militant islamisk fundamentalisme er et klart eksempel herpå. Men det er værd at lægge mærke til at det, i mildere form, er de samme nedsættende holdninger, der ligger til grund for modsætningen mellem Europa og Amerika. Lad os ikke glemme, at den historisk mest ondskabsfulde anti-amerikanske retorik, vi har hørt i Europa (den, nemlig, at amerikanere er barbarer), ikke kom fra såkaldt venstreorienterede men fra det ekstreme højre. Både Hitler og Franco rasede igen og igen mod et Amerika (og verdens jødedom), der forurenede den europæiske civilisation med dets lave business-værdier."

 

Læs gerne hele Susan Sontags tale. Jeg vælger hende som udgangspunkt, fordi hendes indfaldsvinkel har både stærke og svage sider og giver gode muligheder for diskussion.

Da dette er den første problemstilling, giver jeg nu nogle eksempler på stærke og svage sider i det valgte materiale. Derefter bliver det dig/jer selv, der skal diskutere stærke og svage sider ved de forskellige ræsonnementer og det, jeg skrive om dem.

Blandt Sontags stærke sider vil jeg fremhæve, at hun ser modsætningen mellem Amerika og Europa i et langt historisk perspektiv og at hun placerer den indenfor rammen af den evigtgyldige og allestedsnærværende modsætning mellem gammelt og nyt (også selvom Lawrence nok er lidt for kategorisk, når han hævder at det nye altid må ødelægge det gamle). Jeg synes også at hun sætter rammende ord på hvordan mange af os, sådan generelt og måske ureflekteret, opfatter hinanden og sammenligner os.

Hun ser konflikten som uundgåelig, som kulturkrig. Og dét er der for mig ingen tvivl om at den (også) er, netop i den forstand, at der ses ned på den anden som laverestående. Som eksempel kan man tage en ledende amerikansk mediemands artikler i en de mest respekterede aviser, John Vinocour i International Herald Tribune hér.

Sontag åbner vore øjne for en dybereliggende dynamik, mens vi jo ellers som regel ser os selv som allierede, nærstående, som "amerikaniserede". Jeg mener, det er jo bare at se på samtlige nordiske landes TV-programmer på en tilfældig aften og 80-90 procent af underholdningen vil være amerikansk producerede thrillers, dokumentarprogram, nyheder, komedier, soap operas, dramadokumentarer etc. Bortset fra i Frankrig, er der ingen diskussion om det. Det opleves som naturligt, at der er så meget amerikansk og så lidt europæisk og næsten intet fra andre verdensdele. Og dét med et USA, som vi altså også er i kulturkrig med!

Jeg synes også, at det er positivt at hun bruger den store pensel, de kollektive opfattelser, de ikke-mateielle og kulturelle dimensioner, hvor så mange andre i disse år ser på isolerede temaer, som NATO eller handelsforhold. Sådan er "Amerika" og sådan er "Europa" og det er store forskere som de Tocqueville og forfattere som Lawrence enige om!

Blandt Sontags svage sider kan man nævne at netop det store civilisatorisk greb kan komme til at ligne debatten om "folkekarakter" lidt for meget. Er det folkene, deres ledere eller landene og deres kulturer? Det fortæller hun os faktisk ikke. Men "Amerika" er netop i historisk perspektiv hele Nordamerika eller det vi kalder U.S.A. - De forenede Stater - plus Mellem- og Sydamerika. Men jeg tror hun med "Amerika" egentlig kun mener USA, for der er ikke referencer til Mellem- og Sydamerika.

Og hvad er "Europa"? Går Europa til Ural-bjergene? Er Tyrkiet med dér? Er det det kulturelle, det politiske eller det økonomiske Europa? Eller er det kun EU? Kun det nuværende EU med 15 medlemmer eller fremtidens med 25? Sontag nævner ikke EU men kun "Europa," men præciserer heller ikke hér, hvad hun mener. Og hvilket niveau har hun i tankerne: eliternes og magthavernes Europa og Amerika eller folkenes? Har de fattige og underuddannede på begge sider af Atlanten egentlig nogen mening om, hvad "Europa" og "Amerika" er eller hvordan de fattige og udslagne har det på den anden side? Der er en overhængende risiko for at vi kommer til at arbejde med stereotyper og ikke med lande, kulturer og økonomier og de allestedsnærværende nuancer og kompleksiteter. Og hér er der kun at føje til, at stereotyper ofte leder i en negativ retning og er forudsætninger for krig snarere end for fred.

 

 

Diskussionstemaer 1

Det er nu tid at diskutere, enten med sig selv eller i gruppen - eller først at fundere selv og så mødes i små grupper eller plenum. Husk at når der står "du" kan det også betyde "I". Og man kan tage de spørgsmål man synes er mest relevante. Det er bedre at gå i dybden med et eller to temaer i hver af disse ruder end at skøjte over det hele…

Læs Niels Bjerre-Poulsens og Mads Fugledes artikel fra temahæftet, der også findes her) og overvej ligheder og forskelle mellem det, de siger, og det Sontag og derpå jeg har sagt ovenfor.

- Føler du dig spontant enig i det, Sontag siger om hvad USA og Europa er for størrelser? Mangler hun nogle ting?

- Tænk på hvad du selv kender til USA og hvordan du møder USA i hverdagen, i musikken, nyhederne, litteraturen, i varer du køber? Hvordan tænker du selv om ligheder og forskelle?

Sontag siger at det, der kører mellem USA og Europa er en slags krig, en kulturkrig? Hvordan harmonerer det med at amerikansk kultur har haft en så markant gennemslagskraft i Europa?

- Hvordan tror du 11. september og krigene mod Afghanistan og Irak har påvirket forholdet mellem Europa og USA? Hvis du/I synes påvirkningen har været negativ, hvad kan vi så gøre noget for at reparere det?

 Opsamling i plenum: Hvad har vi lært så langt?

 

 

2.2 Hvordan ligner USA og Europa hinanden?

Hvis vi husker på at der altid er ligheder mellem konfliktparter, er det også en oplagt svaghed at hun ikke taler om lighederne mellem Europa og USA. Hvis vi ser på de to størrelser inden for verdenssamfundet, så kan vi bedre se hvor de har mere tilfælles med hinanden end med f.eks. Kina. Hvis vi bliver ved de to grove grupper, "Amerika" og "Europa" kan listen af ligheder faktisk blive ganske lang:

 

1. Vi er begge kristne kulturer og tror på én gud og det kan bidrage til at vi ofte tror, at der kun er én sandhed, nemlig vores egen;

2. Vi har indtil for nylig haft en fælles fjende, Sovjetunionen, og i NATO stod sammen mod den og Warszawapagten. I parentes kan vi bemærke, at den gamle Kolde Krig foregik inden for vores egen vestlige kulturkreds; Sovjetunionen havde mere tilfælles med Vesteuropa og USA end med f.eks. den arabiske verden;

3. Både USA og europæiske lande tror på våben som den vigtigste kilde til sikkerhed - og på at ikkevold er urealistisk - og de tror på atomvåben, hvilke både USA, Frankrig og England har;

4. Vi bygger vore samfund på den antagelse, at mennesket står over Naturen og at naturen skal bruges til at tilfredsstille vore egne materielle behov;

5. Mænd dominerer i vore samfund, især i magtens top;

6. Vi er nummer 1 og 2 på verdens materielle rangstige; det samlede EU er verdens største økonomi og USA den stærkest enkeltøkonomi;

7. Vi giver forskellige typer af bistand og lærer andre lande og kulturer hvad demokrati og menneskerettigheder handler om. Og vi synes ikke at vi har noget at lære fra de andre kulturer og modtager derfor ikke i-landsbistand fra dem;

8. Både Amerika og Europa er missionerende kulturer. Vi ser vore egne værdier som universelle, altså som noget der bør udbredes til andre. Vi taler om en Første, en Anden og en Tredje og Fjerde verden, der også fungerer som civilisatorisk rangstige;

9. Og så tror begge generelt på begge at kapitalismen er det bedste system (om end i lidt forskellige udgaver) og at den skal globaliseres - ja at den er så rigtig og effektiv at der ikke findes eller bør findes andre økonomiske systemer.

 

Interessant er det da også at Europa omfatter en række tidligere imperier som Romerriget og stor- og kolonimagter som Holland, England, Frankrig, Tyskland, Spanien, Belgien og Italien. Og hvorfor ikke nævne Danmark fra vikingetiden til vores behandling af Grønland, nu vi er i gang? Samtidig kan det konstateres, at USA i dag har sådanne økonomiske, politiske, militære og kulturelle relationer og konkret tilstedeværelse på så mange steder rundt om på kloden, at man kan se det som et gigantisk imperium. Det er faktisk det eneste for øjeblikket og historiens mest omfattende.

I grunden bygger det ikke på noget nyt. Den feudale imperie- og kolonistruktur er ældgammel. Så man kan sige at siden 1945 praktiserer USA på en række måder den slags imperiemagt, det selv befriede sig fra. Individualpsykologer som Alice Miller kalder det vistnok "gentagelsestvang": hvad vi selv har været udsat for er vi næsten tvungne til at gentage over for andre. Der forekommer mig at være endnu en lighed mellem "Amerika" og "Europa" og spørgsmålet, som vi senere vender tilbage til, er jo om Europa, eller mere konkret EU, skal stræbe efter at genopstå som imperium eller det skulle finde på noget nyt.

Vi kan altså konstatere, at man sagtens kan have meget forskellige opfattelser af sig selv og "den anden" og alligevel have meget tilfælles. Der findes dem, der siger at de alvorligste konflikter netop er dem, hvor parterne står hinanden ret nær. Som mand og hustru? Som folkene i det tidligere Jugoslavien? Måske skyldes det at de er hinandens skygger? Måske vil de bare opnå de samme ting?

Dét ved vi endnu ikke meget om, for der er så meget mere at sige.

 

 

Diskussionstemaer 2

1. Synes du lighederne er rigtige? Kan du få øje på flere ligheder? Hvorfor er det vigtigt at vi også ser på konfliktparters ligheder?

2. Hidtil har vi set eksempler på at internationale begivenheder har skabt splittelse mellem USA og Europa (eller dele af det) - f.eks. terrorbekæmpelse og Irak-krigen. Hvilke begivenheder eller problemer tror du kan få USA og Europa til at holde mere, henholdsvis mindre, sammen i fremtiden?

3. Er det rigtigt at man står mere sammen når man udsat for ydre pres, eller kan presset netop lede til splittelse? Bør man kunne holde sammen uden et ydre pres?

4. Tror du de ting, vi har tilfælles, er stærke nok eller vil de splittende ting efterhånden blive stærkest?

5. Lav et scenarie, altså et tænkt fremtidsforløb, der leder til trusler om krig mellem USA og Europa. Hvis det rent faktisk sker, tror du så det bliver inden for 10, 25, 50 eller 100 år?

6. Og lav et, hvor de to går helt tæt sammen fordi resten af verden truer dem med krig. Og hvis det rent faktisk sker, tror du så det sker snart (inden for 10, 25, 50 eller 100 år)?

Spørgsmål 2, 5 og 6 egner sig til brainstorm-metoden.

Opsamling i plenum: Hvad har vi lært så langt?

 

 

 

 

2.3 Europas og USA's positioner i verdenssamfundet

Det er imponerende, at vi har kunnet sætte mennesker på månen og nu kan køre lidt rundt på Mars. Men inden vi kaster os ud i rummet, skulle vi måske prøve at forstå vor egen, nærmere klode lidt bedre? De fleste har f.eks. endnu meget svært ved at se verden som ét samfund og ikke blot som en række nationalstater.

Vi, der bor i Europa og USA, ser os gerne som verdens centrum. Men det er vi ikke blot fordi vi har økonomisk og militær magt. I USA bor der cirka 300 millioner mennesker og i det nuværende EU godt 400. Dog er vi over 6 milliarder i vort fælles verdenssamfund. Kig lige på denne tankevækkende Internet-video om vor verden i miniature.

Lad os forestille os at verden alt i alt bestod af 100 individer og vi beholdt de samme proportioner som i dag. Så ville der være:

- 61 asiater, 12 europæere, 14 amerikanere (fra Nord og Syd), 13 afrikanere og 1 fra Australien;

- 33 ville være kristne (katolikker, protestanter og ortodokse), 18 muslimer, 16 hinduer, 16 ikke-religiøse, 6 buddhister og 11 ville praktiserer en anden religion;

- 41 ville leve uden basale sanitære installationer, 16 uden renset drikkevand;

- 6 af dem ville eje 59% af al rigdom;

- 13 være sultne eller fejlernærede, 14 ville ikke kunne læse eller skrive;

- 8 ville have en computer, 4 have adgang til Internet;

- 1 voksen ville have HIV/AIDS;

- 6 procent af samfunds udgifter ville gå til våben og krige; 5, 3% til uddannelse og 4,4 % til sundhedsvæsenet;

- 25, en fjerdel af os, ville kæmpe for at overleve på 1 dollar eller mindre om dagen, 47 - næsten halvdelen - på 2 dollar om dagen eller mindre!

 

USA og Europa er altså indbyggere i en meget større og meget problemfyldt verden. Sammen behersker de en andel af verdens goder, der langt overstiger deres andel af verdens indbyggerantal. Mens der er 26 amerikanere og europæere i denne minitureverden, så ejer blot 6 indbyggere næsten 60% af alle de 100's ressourcer. Og de seks er amerikanere, europæere, japanere og arabere.

Eller tænk over at amerikanere og europæere bruger 79 milliarder dollar på parfume og 112 milliarder dollar på mad til deres kæledyr. For 85 milliarder dollar ekstra om året ville alle i de fattige lande være sikret basale sundhedsforhold og ernæring (FN's udviklingsprogram, UNDP, tal for 1997). Dertil kommer at de 6% af alle udgifter, der går til militære formål, bruges af dem, der også har den største økonomiske, politiske og kulturelle magt, ikke mindst til at konsolidere sin egen økonomiske og militære magt i forhold til de andre og til at sikre de ressourcer, de behøver for at forblive magtfulde fremover. Det sker ved trusler om anvendelse af militær magt, ved interventioner og ved besættelser men også ved at de køber samarbejdsvilje ved at levere våben, uddannelse, bistand osv., til andre, som de håber vil være pålidelige allierede.

Europa og USA deler derfor også dette at være vestlige eller occidentale til forskel fra orientale eller afrikanske. De deler den problemstilling at de i det globale perspektiv tilhører en stadig mindre minoritet, der nok stadig har mest militær, økonomisk og politisk magt, men alligevel må konstatere at andre lande, regioner og kulturer vokser og engang i fremtiden kan konkurrere og udfordre dem. Undtagelsen er USA, hvis militærudgifter i de seneste år er vokset så voldsomt at dét alene står for cirka halvdelen af alle verdens militærudgifter og dermed har lagt hele EU's samlede forsvarsudgifter, Kina, Japans, Ruslands og den tredje Verdens langt, langt bag sig.

 

Refleksioner over tallene og deres årsager

Vi lever altså i en globalt u-balanceret verden. Den er kendetegnet af, at den vestlige minoritet over tid ser andre, ikke mindst Kina og det øvrige Asien, blive befolkningsmæssigt og økonomisk stærkere og stærkere og de selv derfor relativt svagere på de målestokke, mens de selv forbliver næsten ufatteligt stærke militært. Det gælder især USA, og det aktualiserer spørgsmålet om EU som en ny opstigende økonomisk og politisk enhed skal gå i samme retning.

Jeg har medtaget de enkle og sigende tal i miniature-verdenen ovenfor af flere grunde. I hverdagen er der stort set ingen, der taler om dem. Disse rystende globale uligheder optager ikke medier eller politik halvt så meget som f.eks. Brixtoftes skalten og valten med offentlige midler eller en dansk kronprins' forestående bryllup. Skal man moralisere kan man sige, at vi er alt for selvoptagede og at det burde høre til skoleundervisning og almendannelse, at vi i det mindste forstod at verden er sådan skruet sammen.

En anden grund er, at vi må se denne sørgelig globale situation som en konsekvens af både det vi gør og det vi ikke gør. Vi gør åbenbart nogle ting, som over tid gør verden mere og mere skæv og skaber flere lidende mennesker; det kan være indenfor handel hvor vi får mere ud af at handle med fattige lande, end de får ud af at handle med os. Det kan være, at vi giver de dårligst stillede alt for ringe adgang til medier, politiske beslutnings-rum, inklusive FN. I FN sidder jo kun eliter; den fattige mor med et sygt barn i favnen repræsenterer for så vidt millioner, men det er ikke hende, der af sit lands regering bliver sendt til FN.

Og hvad er det vi ikke gør? Ja, vi interesserer os ikke nok for det. Vi afsætter ikke nok af vores egen rigdom til dem. Det globale samfund har ingen velfærdsstat, der tager hånd om de svagere, så de ikke falder helt ud gennem bunden. Det har ingen arbejdsløshedsunderstøttelse eller hjælp til sygehusbehandling. Vi giver for lidt i ulands-bistand. Vi gør ikke nok for at reducere luksusforbrug og militær oprustning, så der kunne blive mere til disse mennesker ved at man lod en global omfordeling finde sted.

Kunne vi det? Ja bestemt! Siden Anden Verdenskrig er den samlede verdensøkonomiske kage vokset i enormt omfang og tempo. Alle har satset på økonomisk vækst (men ikke alle lykkes). Af denne stadig voksende kage har de velstillede fået en større andel og de stadigt flere underprivilegerede har fået en mindre andel af kagen at dele. Hvorfor? Fordi den vestlige økonomiske teori, den såkaldte markedsøkonomiske filosofi, foreskriver at først skal kagen vokse og så skal den fordeles bedre. Men sådan er det ikke gået. Om det skyldes grådighed og bevidstløs materialisme eller noget tredje skal ikke diskuteres her. Faktum er bare at verdenshistoriens største økonomiske vækst på kloden ikke har ledt til større lighed. Og dét ræsonnement modsiges ikke af, at der er nogen, ikke mindst i Sydøstasien, der faktisk har fået det langt bedre end for 20-30 år siden. Det modsiges heller ikke af det ofte hørte argument at "vi i Vesten også har gjort gode ting for resten af verden." Det har vi bestemt. Selv under kolonialismen har visse europæiske lande efterladt et uddannelsessystem i visse lande i den Tredje Verden, som den dag i dag er hæderlige. Vi har givet (og solgt) verden mange teknologiske fremskridt og varer, medicinske forskningsresultater, film, tv, etc.

Ville Du læse her nu
hvis Du ikke havde nytte af det?
Få flere kvalitets-artikler fra TFF i fremtiden

Det modsiges heller ikke af at mange i den Tredje Verden, ikke mindst ledere, kunne gøre meget mere for deres egne befolkningers velfærd. Det er ikke kun mediespind, når vi hører om diktatorer som f.eks. Ferdinand Marcos på Filippinerne, Jean-Bédel Bokassa i den Central-Afrikanske Republik, Jean-Claude Duvalier på Haiti, Augusto Pinochet i Chile og Mobutu Sese Seko i Kongo, levede i grotesk sus og dus, stjal fra og gjorde forfærdelige ting mod deres egne indbyggere. Ingen tvivl om det. Men det vi ofte glemmer er, at der er en strukturel vold indbygget i det internationale system. Det er den, der handler om handel, investeringer, strømme af finanskapitel, udnyttelse af naturressourcer etc. som mere i det skjulte gør det uhyre vanskeligt for de dårligst stillede at få gang i en udvikling.

Det store billede, nettoresultatet, er at mange - altså ikke alle - kløfter er blevet dybere og bredere og det faktiske antal nødlidende på kloden er langt større end førhen. Mens regeringer, internationale organisationer og mange eksperter med deres på det tørre ofte fremhæver hvor godt det trods alt går, så mener jeg, at det er vigtigt, at vi i et materiale som dette retter blikket mod den nød og lidelse, vi bestemt har et medansvar for at lindre.

Hvad enten vi tror på den ene eller anden forklaring på årsagerne til verdens tilstand, så bør der efter min opfattelse ikke kunne herske uenighed om, at den globale nød er a) unødvendig og b) kan afhjælpes, c) burde være blevet det for længe siden, d) at vi har et medansvar for at afhjælpe den og, endeligt e) at vi ikke kan tale om ægte fred og stabilitet og for den sags skyld nedbryde terrorismens impulser hvis denne tilstand bare fortsætter eller forværres.

Hele denne problematik, der ofte helt fejlagtigt kaldes "u-lands-problematikken" men i virkeligheden handler om verdens(u)orden kunne gøres til genstand for dages diskussioner. Men hér er fokus trods alt Europa og USA. Det er godt hvis deltagerne holder disse tal og ræsonnementer i baghovedet når de følgende ting diskuteres.

 

USA's militære styrke vokser, dets civile mindsker

Siden 1945 er USA's andel af verdenshandelen næsten halveret; i 1945 var den 40%, i dag 22%. Over tid er dollarens stilling som verdensvaluta vigende, Yen og Euro har vundet styrke på dens bekostning. I de seneste år tales der meget om den risiko, der for verdensøkonomien ligger i at USA er det land i verden, der har verdens største akkumulerede budgetunderskud, nemlig 34 trillioner dollars (34,000.000.000.000 dollars) samtidig med at det har en nationalindkomst på godt 8 trillioner, se her.

USA er desuden det land, der har den største gæld til udlandet; faktisk vokser denne gæld med 1,35 milliarder dollar per dag! USA's samlede gæld til verden er 3,3 trillioner dollars eller 11,400 dollar per mand, kvinde og barn i USA og 70% af denne gældsætning er akkumuleret i 1990erne, se her.

Den internationale Valutafond, IMF, publicerede i januar 2004 en rapport, der i stærke vendinger sagde at USA's udlandsgæld inden for få år ville andrage 40% af hele dets økonomi og at dette udgjorde en betydelige risiko for verdensøkonomien og for dollarens rolle. Een sådan risiko er at USA's umætteligt appetit på at optage lån gør at lånerenterne stiger. Hvis det bliver stadigt dyrere at låne går investeringer ned og det spreder sig som ringe i vandet og skaber lavere eller negativ økonomisk udvikling rundt om i det globale samfund. Se omtalen her og IMF's rapport her.

USA's afhængighed af energiimport udefra er også hastigt voksende. Dets egen olieproduktion er nedadgående og forbruget går op, hvorfor man må importere stadigt mere fra andre lande, se her. Der er flere tegn på USA's relative tilbagegang hér.

I dette perspektiv er de seneste års historisk enestående oprustning i USA yderligere en økonomisk belastning (selvom militære investeringer også skaber en vis mængde ny teknologi). Det amerikanske militærbudget skal i 2005 være oppe på 2.350 mia. kr.; hvilket er en stigning med 7%. (Politiken 24. januar 2004). Man kan således spørge om en fler- eller mangeårig amerikansk militær tilstedeværelse i Irak - og mange andre lande - ikke vil blive en samling søm i den amerikanske økonomis ligkiste, som nogen har udtrykt det? I hvert fald kan det ikke udelukkes at USA, ligesom det gamle Sovjetunionen, kan gå i den fælde det er at over-militarisere sig inden for rammerne af en økonomi, der svækkes i forhold til andre, der vokser hastigt. Til sammenligning anslås Kinas økonomiske vækst af forskellige kilder til 7-10% per år og den kinesiske regering planlægger den til at være 7% i 2004, se tallene her. Dets militære udgifter er formentlig omkring 45 milliarder dollar, eller 1/10 af USA's. Ruslands militærudgifter ligger på omkring 35 milliarder. (Alle tal afhænger af hvordan man beregner og sammenligner budgetter og omregner valutaer). Se tallene her og her.

Hvis man skal udtrykke det kort kan man sige, at mens USA's militære styrke vokser og EU's militære styrke er konstant eller dalende - målt på militære udgifter - så er USA's civile styrke hastigt dalende, mens EU på denne målestok har voksende styrke.

Forholdet mellem USA og EU vil således i høj grad påvirkes af hvordan det går med de tos økonomiske styrke og af hvor meget de satser på militær styrke, interventioner, krig, atomvåben og så videre i årene fremover. Der er selvfølgelig ting, der kan tolkes i den modsatte retning også. Eet sådan er at befolkningsstørrelse vil stagnere i EU - og at vi får en "grå" revolution og at befolkningen vil boome i USA. The Economist havde en analyse af denne demografiske kløft for et par år siden. Den er ganske vist et stimulerende tankeeksperiment, men gør den urealistiske antagelse at to faktorer, befolkningsudvikling og økonomisk vækst, er de eneste der betyder noget og at der ikke vil komme andre faktorer, uforudsigelige begivenheder og andre befolknings-mekanismer ind (som f.eks. øget indvandring til Europa). Da den også ser 50 år ud i fremtiden har den begrænset værdi som kundskab - men er altså nok så interessant som modspil til det, vi hér har drøftet, som jo baserer sig mere på fortidens og nutidens tendenser.

Men nok så væsentligt er der en betydelig risiko for at USA og Europa, om end i forskellig grad, kommer til at operere i en verden, der enten vender ryggen til dem eller ligefrem begynder at samarbejde imod dem begge. Denne mulighed varierer formentlig med i hvor høj grad ledere og befolkninger rundt om i verden opfatter disse vestlige aktørers holdninger til dem som præget af samarbejdsvilje eller arrogance. Indtil videre fremstår EU ikke som nær så arrogant som USA på det udenrigspolitiske område.

Rundt om i verden bemærker man nok også at Præsident George W. Bush i sin tale om Unionens tilstand i januar 2004 ikke nævnte globale problemer såsom kløften mellem rig og fattig, sult, AIDS, menneskerettigheder, kvindehandel, miljøproblemer, narkotika, etc. Han talte kun om terrorismen, atomvåben-spredning og Irak, det vil sige temaer som han mener har direkte relevans for USA og det egen tryghed, ikke verdens som helhed. Mange føler nok at netop verdens eneste og historiens stærkeste supermagt kunne tale til vor verden i dette historiske øjeblik på en mere fællesskabsfremmende måde. Og disse kendetegn havde Bush's tale allerede i 2002.

Læs selv Bush's 2004-talen på Det hvide Hus' hjemmeside. Og hér den britiske avis, The Independent's, noget sarkastiske udgave af talen.

Afslutningsvis bør det nok understreges at fysisk styrke ikke nødvendigvis betyder at man faktisk er stærk. De fleste troede at Sovjetunionen var formidabel og næsten ingen forudså, at det var en kolos på lerfødder. Fredsforskeren Johan Galtung har den tese, at USA er på vej ned som civilisation, at det vil gå ret hurtigt og at det ikke blot handler om at ruste sig ihjel, men om indre opløsning, en række indre modsætninger i det amerikanske samfund og imperium, som ikke kan holdes sammen. I denne analyse opregner han først imperiets nedslidning som følge af at USA siden 1945 har udført:

35 (forsøg på) at myrde andre statsledere
+ 25 bombeforetagender
+ 67 militære interventioner/krige i andre lande
+ 23 indblandinger i andre landes valghandlinger.

Listen over hvert af dem gives i artiklen, ligesom de - amerikanske - kilder til dem. Det er en slags verdensrekord. Derpå kommer hans 14 indre og delvis ydre modsætninger:

 

I. Økonomiske (USA i ledelsen for Verdensbanken, Valutafonden, Verdens Handelsorganisation, New York Børsen og Pentagon):

- mellem vækst og distribution: overproduktion i forhold til forbrug/marked.

- mellem produktiv og finansøkonomi: overvurderede aktier og andre værdier.

- mellem produktion, distribution, forbrug og naturen: økokrise.

 

II. Militære modsætninger (USA i ledelsen for NATO og USA-Japan og alle andre baser i værtslande):

- mellem USA's statsterrorisme og andre terrororganisationer: boomerang og det der kaldes Blowback.

- mellem USA og allierede (undtagen England, Tyskland og Japan).

- mellem USA's hegemoni i Euro-Asien og Rusland-Indien-Kina trekanten, der står for 40% af menneskeheden.

- mellem USA og NATO og en kommende EU-hær.

 

III. Politiske modsætninger (USA's exceptionalisme under Gud)

- mellem USA og FN (verdenssamfundet), der kan slå tilbage i fremtiden.

- mellem USA og EU, der kappes om at komme bedst ud af det med Islam.

 

IV. Kulturelle modsætninger (triumferende overfor andre "mindre civiliserede")

- mellem USA, den jødisk-kristne-muslimske civilisation med 25% af menneskeheden. FNs Sikkerhedsråd har 4 kristne og ikke én muslimsk land.

- mellem USA og de ældste civilisationer (kinesisk, indisk, mesopotamisk, aztek- inka-maya).

- mellem USA og europæisk elitekultur: Frankrig, Tyskland, etc.

 

V. Verdens sociale modsætninger (USA i ledelsen for eliter som World Economic Forum i Davos og World Social Forum i Porto Alegre, etc)

- mellem statslige og multinationale selskabers ledelse på den ene side og klasser af

arbejdsløse og kontraktarbejdere. Hvor vil middelklassen stå i den situation?

- mellem yngre og ældre generationer. Hvor vil mellemgenerationer stå?

 Og der er den 15. modsætning: mellem myte og virkelighed, USA's selvforståelse og andres forståelse af USA.

Galtung mener at ting som krigen mod terrorismen og krigen mod Irak fremskynder denne indre opløsning af USA og imperiet. Hans analyse findes som sagt hér.

Jeg er enig med Galtung i at USA's nye krig mod terrorismen meget vel kan vise sig at bidrage til USA's nedgang snarere end dets lyse fremtid. Men det er naturligvis ikke den eneste mulighed. For mig er det vigtige spørgsmål: kunne USA have reageret anderledes på 11. September? Kan vi forestille os helt andre tolkninger og en anden slags "svar" på denne kriminelle handling? Redaktørerne for www.beliefnet.com samlede en række meget tankevækkende stemmer i From the Ashes. A Spiritual Response to the Attack on America, der udkom i 2002.

Selv forsøgte jeg også kort efter sammen med en kollega at skitsere et "program" for USA, for at se på 11. september som en mulighed for refleksion og en genvej til nytænkning både i Europa og i USA. De falder i tre dele: Nr 1 - Nr 2 - Nr 3.

Og selv den gamle "høg", USA's tidligere forsvarsminister under Vietnamkrigen, Robert McNamara, har skitseret en helt anden amerikanske udenrigspolitik. Men den slags tanker skulle ingen i Washington lytte til.

 

 

Diskussionstemaer 3

1. Hvad taler for at USA i et langt tidsperspektiv er på vej ned og at andre i verdenssamfundet bliver stærkere? Hvad taler for at USA vil bevare sin position eller måske endog blive stærkere?

2. Selvom USA har en meget stærkere økonomi end Sovjetunionen havde, tror du så at selv USA kan "ruste sig ihjel"?

3. Hvad taler for at Europa i et langsigtet perspektiv er på vej ned? Og hvad taler for at det beholder sin position i verdenssamfundet eller muligvis vil stå stærkere i fremtiden?

4. Hvilke reaktioner på vores egen politik og livsstil tror du vi skal forvente fra andre lande, folkeslag og kulturer i de nærmeste 10-20 år?

5. Hvad er egentlig et imperium? Hvad er godt og hvad er dårligt ved imperier som idé?

6. Hvorfor går imperier ned - tænk på f.eks. det ottomanske, Rom, det franske, det portugisiske, Hitler-Tyskland, England og Sovjetunionen? Og gør de det som regel stille og fredeligt eller i forbindelse med krig?

7. Synes du at USA er et imperium? Synes du at EU er et imperium?

8. Ser du nogle gode veje til at skabe en verden med større harmoni og mindre spændinger?

9. Hvordan ser du i dette perspektiv på det, der kaldes globalisering?

 Opsamling i plenum: Hvad har vi lært af dette afsnit? 

 

2.4 Politisk legitimitet

Penge og våben er som bekendt ikke alt. Men det er de dimensioner, der ligger på overfladen af debatten om EU og USA i hverdagen. Det ser man hvis man søger på Internet med ord som "EU-USA relationer". Så kommer der stort set kun ting op, som handler om krig, oprustning og handelsforhold, f.eks. artikler hvori der står "handelskrig" og som handler om toldsatser, stål, landbrugsvarer og den slags, som med jævne mellemrum leder til disputter mellem EU og USA.

Det er også interessant at se, at begrebet den "Europæiske Union" spiller en forsvindende lille rolle i USA. Ledende amerikanske seriøse aviser og tidsskrifter og mange folkelige bevægelsers hjemmesider har meget lidt eller intet om forholdet til EU, om end lidt mere om "Europa". Vi finder stor a-symmetri, når vi sammenligner med tilsvarende europæiske mediers og organisationers markante optagethed af USA, ikke mindst i disse år.

Legitimitet har at gøre med om mennesker synes det man gør er OK fordi det kan forklares ved hjælp af nogle alment acceptable kriterier og forsvares udfra nogle positive grundværdier. På dette barometer har USA siden 11. september været ude på en rigtig rutschetur og betragtes formentlig som en mindre legitim aktør på den internationale scene end nogensinde siden 1945.

De konkrete tal fra de sidste to års seriøse opinionsundersøgelser af folks holdninger til USA i Europa og i andre lande taler for sig selv - hvis man da overhovedet synes at opinionsundersøgelse kan bruges til noget. I denne artikel sammenfattes de på en let tilgængelig måde her. Glem bare at artiklen kalder dette for "anti-amerikanisme," for de spørgsmål, respondenterne har fået, går på landet, den førte politik og på om USA's militære styrke er en trussel for verdensfreden, ikke på hvad folk synes om amerikanerne. I stedet burde man have kaldt holdningerne USA-kritiske eller -negative. Artiklen afspejler tre dimensioner af holdningerne til USA, nemlig a) om USA's politik udgør en trussel mod verdensfreden, b) om den opleves som truende mod ens eget land, samt c) om religionens rolle i politik.

En Eurobarometer-undersøgelse blandt EU's lande, foretaget i oktober 2003, fandt at lige så mange mennesker mener, at USA er en lige stor trussel mod verdensfreden som Iran og Nordkorea, to stater i det præsident George W. Bush har kaldt "ondskabens akse." Kun Israel ses som en større trussel mod verdensfreden end disse tre. Endog i England, USA's nærmeste allierede, mener 55% at USA er en trussel for den globale fred. Og i fire land, nemlig Grækenland, Spanien, Finland og Sverige fremstår USA som den største trussel, større en Iran og Nordkorea. Hvis det altså er ondt at true verdensfreden, så oplever EU's folk tilsyneladende at USA i praksis tilhører Ondskabens Akse.

Når de fleste alligevel ikke oplever det sådan, skyldes det nok, at USA i vore øjne jo også har nogle gode sider og gør noget godt; vi er allierede med USA og - i sammenligning med Nordkorea f.eks. - så er USA jo "én af os". Og mange mennesker rundt om i verden ser USA, snarere end Europa, som model. Vi konsumerer amerikanske produkter, elsker amerikanske film og jazz. Mange rundt om i verden ser USA som et ideal og vil gerne sende deres børn til amerikanske universiteter og er - ikke uden grund - også imponerede over USA's dynamik og nyskabende evne hvad enten det gælder teknologi eller kunst, rockmusik eller litteratur. John Lennon slog sig ned i det New York, som også den palæstinensiske intellektuelle Edward Said elskede. Begge var på hver deres måde modstandere til alt hvad amerikansk politik står for!

Undersøgelsen viser videre at "i syv af otte vigtige muslimske lande mener folk, at USA er en direkte trussel mod deres land". Og generelt gælder det at "den globale offentlighed synes at USA gør for lidt for at løse verdens problemer og at det bakker op bag den type af politik, der får gabet mellem rige og fattige til at vokse endnu mere. Disse holdninger var tydelige allerede lagt før krigen mod Irak". Endelig - og det er interessant for vores diskussion om forholdet mellem de to - finder undersøgelserne, at USA er det mest religiøse blandt velstående lande. 58% af amerikanerne mener at man må tro på Gud for at kunne leve moralsk; i Tyskland er det kun 33, i Italien 27, i England 25 og i Frankrig 13%, der deler den holdning. Sammenfattende kan vi altså konstatere, at mens USA's militære magt bare vokser og vokser, er dets langsigtede økonomiske magt stagnerende og dets moralske magt i andres øjne hastigt dalende.

 

 

Diskussionstemaer 4

1. Hvad er årsagen til at vi interesserer os så meget mere for USA end de synes at interessere sig for Europa og især EU?

2. Folk rundt om i verden havde stor og ægte sympati med USA efter 11. september. Hvad tror du er hovedårsagerne til at USA's legitimitet og popularitet i andres øjne alligevel er raslet ned?

3. Når du tænker på hvad du læser, hører og ser i danske medier føler du så at den negative vurdering, som de hér tal er udtryk for, kommer frem i tilsvarende omfang? Hvis "ja" betyder det så at venskabet er på retur? Hvis "nej" hvad er så årsagerne til dét?

4. Find nogle eksempler på at USA's politik er mere religiøst baseret end f.eks. Danmarks eller hele EU's.

5. 5. For nylig var der en diskussion om hvorvidt det skulle skrives ind i EU's grundlov at EU er kristent. Hvordan tolker du det? Er det tegn på at religion også spiller en voksende rolle hos os? Og ville det være rimeligt at skrive det ind dér, når ganske mange, der bor i Europa, ikke er kristne?

Opsamling i plenum: Hvad har vi lært af arbejdet med dette afsnit?

 

Europa og USA - Del 3

 

Europa og USA - Del 1

 

Tilbage til første side

 

 

© TFF & forfatteren 2004.

Det er forbudt at trykke, kopiere eller på anden måde mangfoldiggøre dette materiale uden forudgående tilladelse fra TFF.    

 

 

mail
Fortæl en anden om denne artikel

Send to:

From:

Message and your name

 

 

 

S P E C I A L S & F O R U M S

Iraq Forum

Gandhi & India

Burundi Forum

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

EU conflict-management

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Basic menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2004