TFF logoKALEJDOSKOP
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKSIrakierna behandlas rasistiskt

 
Jan Øberg

 

21 maj 2003

Är irakier som bakterier som måste utrotas??
Fredsforskaren Jan Öberg skäms för västmediernas hållning och utgår särskilt från rapporteringen från gripandet av Hoda Ammash, som presenterades som "Fru Mjältbrand".

 

Hoda Ammash arresterades i Bagdad på krigets 48:e dag, den 5 maj. Låt mig använda hennes mänskliga drama till att diskutera rasismen i medierna och politiken. CNN presenterade henne som "Dr Bakterie" och senare som "Fru Mjältbrand. Den enda bilden av henne, som använts om och om igen, visar henne i grön uniform. Hon kliver på en amerikansk och en israelisk flagga, medan hon med knuten näve hälsar på en stor skara av Baathungdomar.

Hoda Ammash har inte befunnits skyldig till något brott. Ändå demoniserades hon också av våra medier, som sällan vågar motstå det amerikanska psykologiska kriget. Vidare nämndes att hon tagit sin doktorsexamen i USA och att hon kunde vara användbar då det gällde att finna de massförstörelsevapen man hävdat att Iraks gamla regim gömde undan. Samma uppgifter har nämnts i nästan alla internationella medier och på deras websidor. Svenska Dagens Nyheter nämnde dock ingenting alls. Men tidningens Washingtonkorrespondent Lennart Pehrson har tidigare kallat henne "Fru Mjältbrand" efter hennes "arbete med biologiska vapen".

55 irakier som Bushregimen vill gripa har utpekats genom den smaklösa amerikanska kortleken. Jag har haft längre samtal med tre av dem, Dr. Ameer Al-Saadi, vetenskaplig rådgivare till Saddam, Tariq Aziz, biträdande premiärminister och mikrobiologen dr Hoda Ammash, den enda kvinnan i Baathpartiets översta ledarskikt. Alla tre har nu gripits av USA.

Efter bilden av Hoda Ammash i medierna frågar jag mig om det är möjligt för någon att se denna kvinna som mänsklig. Ingen journalist tycks ha gjort något försök att närmre utreda vad anklagelserna mot henne grundas på. Det tycks räcka att USA tagit med henne bland korten på "Most wanted" irakier. Vem som gett henne öknamnet frågar ingen. Hon har tillverkat mjältbrand och är kriminell. Punkt. CNN brydde sig inte om att göra en rättelse, när det senare framgick att "Dr Bakterie" syftade på en annan vetenskapsman.

Vem bryr sig? Är det inte så, tycks man mena, att alla irakier är kriminella på något vis. Kommer denna kvinna att få advokathjälp för att rentvå sig mot smutskampanjen? Knappast.

Jag själv trodde att varje individ var oskyldig, tills motsatsen bevisats. Jag inbillade mig också att den som grips anklagad för ett brott har rätt till en advokat. Jag trodde att smutskampanjer inte var något som fria medier ägnade sig åt.

Colin Powell sa några veckor före kriget att det inte var nog att gripa Saddam och några nyckelpersoner. USA måste avlägsna "hela infektionen" ur samhällskroppen. Är de irakiska ledarna är bakterier, som mjältbrand, en källa till infektion, en Ondska i världskroppen? Har USA har av Gud fått ett mandat att utrota denna Ondska så att världen kan renas för mänsklighetens skull?

Sanktionerna mot Irak drabbade oskyldiga irakier på ett sätt som inte vore tänkbart mot någon västerländsk mänsklig varelse som du och jag. Under det militära kriget behandlades irakierna på ett sätt som förutsätter att deras liv inte räknas som lika mycket värda som "våra" liv. Kom ihåg att halva Iraks befolkning är barn under 16 år.

Ändå förde George Bush och Tony Blair kärnvapen till regionen för att använda om det "skulle bli nödvändigt".

CBS:s Dan Rather intervjuade före kriget president Saddam Hussein. Rather kunde inte förstå hur Saddam kunde få idéen att det vore möjligt att arrangera en TV-sänd debatt mellan Saddam och George Bush. Varför inte? Var det därför att irakierna med sin 7.000 år gamla historia inte betraktades som en del av civilisationen, utan som smutsiga och lägre stående, inte på en nivå som ger dem rätt att tala med oss. De är Onda och vi är Goda ˆ och vi talar inte med dem.

Irakierna tycks inte förtjäna vår respekt. Därför bombar vi dem, kontrollerar dem, förödmjukar dem och dödar dem, behandlar dem som bakterier, som en infektion som måste utplånas för att rena världen, om så krävs med våra egna massförstörelsevapen.

Jag undrar vem vi "botar" med detta? Innebär det inte att vi själva brutaliseras? Tiden kommer att utvisa det. Jag tillåter mig att skämmas för detta även om det skulle visa sig senare att doktor Hoda Ammash verkligen var inblandad i hemliga aktiviteter.

 

 

mail
Skicka till en vän

Till:

Ifrån:

Message and your name

     

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2003