TFF logoKALEJDOSKOP
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKSTerrorbekämpning:
Somalia har kopplats ned

 
Jan Øberg

 

 Helsingborgs Dagblad, 31 januari 2001

 

Av en slump faller mina ögon på en liten notis i InternetWorld 1-2002:

"Somalias enda internetleverantör, Somali Internet Company, tvingades stänga i december eftersom USA misstänker att företaget har kopplingar till terroristnätverket al-Qaida. Resultatet är att alla internetkaféer har tvingats slå igen. Stängningen drabbar inte bara somalier som vill hålla kontakt med släktingar utomlands, utan även näringslivet och alla internationella hjälporganisationer i landet."

Jag arbetade i Somalia 1977-81. Då skickade jag brev och telegram hem. Somalia var en samtalets kultur; ett skriftspråk hade just införts under Siad Barres första år av visionär (sedan sorgligt diktatorisk) statsledning. Somalierna träffades på marknaderna med sin boskap och sina kameler, berättade historier och nyheter och reciterade poesi medan de drack sött kanel-te och tuggade khat. På så sätt, och tack vare släkt- och klanstrukturer, visste alla 3,5 miljoner somalier allt om varandra. Och dygnet om lyssnade de på BBC:s Somalia-sektion ty alla hade en liten transistorradio.

Internet är en del av globaliseringen. Är man strukturellt svag i denna värld - eller förstörd av kolonialism, krig, diktatur, imperialism, klanfejder, fattigdom, gräshoppor, och omväxlande torka och översvämningar - ja, då är man rätt sårbar i globaliseringens tidevarv. Tänk bara en enda internetleverantör för ett helt land! Vilket beroende, vilken sårbarhet!

Somalierna har fått leva med fransk, brittisk och italiensk kolonialism, sedan under sovjetisk och amerikansk imperialism. En sådär 100 år med förödelse, förnedring och förödmjukelse, med historisk globalisering. Och dagens globalisering har såvisst sina fascinerande sidor. Men den betyder också att hela stater kan försättas i konkurs på nolltid, att länder kan stängas av, at mänskliga samhällen kan jämnas med marken och därefter disciplineras och återuppbyggas i bästa kapitalistiska entreprenörsstil. Allt till gagn för de redan starkare.

Kätterska tankar: Föreställ dig att USA bara hade en enda internetleverantör och att nomaderna i Muqdishu kunde stänga av den bara för att de misstänker att USA sysslar med terrorism eller har planer på att invadera dem ännu en gång. Hur många amerikanskt-kontrollerade internetleverantörer finns det i Sverige? Hur såbara är vi egentligen efter alla amerikanska företagsuppköp?

Och hur mycket krig och amerikansk statsterror ska vi bevittna innan vi inser att Bush-regimens strävan efter världsherravälde är till skada för oss alla?

 

 

mail
Skicka till en vän

Till:

Ifrån:

Message and your name

     

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2002