TFF logoFORUMS Meeting Point
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS


Försökte Pentagon
tysta medierna?

 

 


Av 

Sören Sommelius

Helsingborgs Dagblad

TFF rådgivare

 

7 maj 2003

Dagen före statyfällningen på Paradistorget i Bagdad dödades (8/4) tre journalister under mycket anmärkningsvärda omständigheter, som Robert Fisk diskuterat i brittiska The Independent (26/4).

Två av dem dog när en amerikansk stridsvagn sköt mot Hotel Palestina, där merparten av de internationella journalisterna bodde. USA:s utrikesminister Colin Powell påstod att man besvarade "fientlig eld från hotellet". Men Fisk hänvisar till en film tagen av franska television av samma amerikanska stridsvagnar. Ljudspåret är tyst till det ögonblick stridsvagnen skjuter. Ingen av journalisterna på hotellet ifråga har heller rapporterat om krypskyttar eller liknande där. Till saken hör också att hotellets byggnad är en av de största i området. Det är ytterst svårt att tänka sig att de amerikanska trupperna inte visste att det rörde sig om journalisternas hotell.

Tre timmar tidigare samma dag attackerade ett amerikanskt flygplan den oberoende arabiska TV-sändaren al-Jaziras kontor i Bagdad. En av al-Jaziras reportrar dödades. Vad var det som hände?

Innan kriget började (24/2) hade al-Jazira upplyst Pentagon om exakt var i Bagdad man hade sina lokaler. När dessa trots detta bombades begärde al-Jaziras direktör Mohamed Jassem al-Ali i efterhand en förklaring. Men Pentagons taleskvinna Victoria Clark gjorde inget sådant försök. Hon svarade med allmänna fraser om att "USA gjort sitt yttersta för att undvika civila offer, men ?". Ingenting om den konkreta händelsen.

Robert Fisks slutsats är förödande:

-Jag har en misstanke om att någon i Pentagon beslutade att försökta tysta medierna. Amerikanska journalister gör inget för att gå till botten med detta. Det borde de göra eftersom de står näst i tur.

Det är inte första gången amerikanska trupper angripit medier med vapenmakt. I Belgrad 1999 bombades den för NATO misshagliga statliga serbiska televisionen RTS och under Afghanistankrigets sista fas bombades al-Jaziras kontor i Kabul.Dessförinnan hade regimen i Qatar, där al-Jazira har sin hemmaredaktion, varit utsatt för hårda amerikanska påtryckningar för sitt stöd till kanalen.

Ändå blev detta Irakkrig al-Jaziras avgörande genombrott inte bara i arabiska länder.Sändarens filmade material användes flitigt av världens alla TV-bolag och bidrog positivt till att bredda bilden av det som skedde.

Amerikanska Newsweek konstaterade nyligen att om 1991 års Golfkrig satte CNN i fokus så var det nu al-Jazira som stod för journalistisk förnyelse.Denna blir än viktigare eftersom det är första gången en icke-västlig TV-sändare når en stor publik med ett annat grundläggande perspektiv i nyhetsarbetet.

Till saken hör också att amerikanska elektroniska medier under kriget uppvisat en "chockerande partiskhet och patriotism", enligt BBC:s generaldirektör Greg Dyke. Dyke angrep vid en debatt i London särskilt Fox Channels "flåsiga patriotism" som gett den Bush-vänliga sändaren fler tittare än CNN i dag. Ännu värre menade Dyke var mediegiganten Clear Channel med 1.225 radiostationer över hela USA.

Dessa stationer användes också till att organisera demonstrationer till stöd för kriget.

- BBC har inte råd att blanda patriotism och journalistik så här, sa Dyke.

 

(Helsingborgs Dagblads kultursida 7.5.03)

 

© TFF & the author 2003  

 

mail
Tell a friend about this article

Send to:

From:

Message and your name

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2003